dimecres, 29 de gener del 2014

LES QUATRE CANTONADES



A la senyal de “Ja!!!” del que està al mig, tots han de canviar de cantonada, intentant no quedar-se sense. Opcions: eliminar, comptar punts dolents, podem eliminar i que es posi a la filera dels que esperen per entrar…


PUNTERIA A LA PORTERIA





Podem pintar aquesta porteria a alguna paret del pati i ens servirà per llançaments amb la mà (handball), peu (futbol), raqueta i pilota de tennis (tennis, paddle,…). Variar distàncies, utilització de peu, mà…

BALES O CANIQUES




Descripció:
Cada jugador amb una canica ha d’intentar entrar-la al forat per després eliminar als seus companys (fent seba, peu, tute) i entrar la bola al forat. El que elimina a tots guanya.

PROYECTO RECREOS SALUDABLES

SPORTSALPATI



PROYECTO DE PATIO

SESSIÓ 2

1. Joc al pati: Shootball. 

2. Grup reduït:

Aquest és el guió que vam fer nosaltres a l'inici del curs. Cal que parlem i decidim quins punts creiem que hauria de tenir el projecte i un cop parlat amb grup reduït, passarem a debatreu en grup gran.



1. Justificació.

2. Objectius.
3. Activitats.

4. Organització:

- Creació d'una comissió de pati. Inclouríem alumnes?

- Quins espais tenim?

- A què podem jugar?

- Encarregats.

- Quants dies?

- Protocol mediació de possibles conflictes.

- Paper/Implicació dels mestres.

5. Avaluació del projecte.

3. Grup gran:
  • Pluja d'idees sobre el guió del projecte.
  • Decidim els punts que treballarem avui i a la següent sessió.
  • Decidir quin format utilitzem per anar creant el projecte: word o pàgina del blog
4. Grup reduït:
  • Iniciem el projecte, en funció dels punts que han sortit al dia d'avui.
5. Tasques per la setmana següent:
  • Penjar algun joc al blog
  • Linkar al blog documentació relacionada amb el pati.
  • Anar pensant amb el punt que treballarem en la següent sessió presencial.
  • Enllestir els punts del guió que iniciem avui.

LES FOTOS DE LA SESSIÓ D'AVUI!



ELS DIVERSOS GUIONS QUE HEM CREAT PER GRUPS




GUIÓ DEFINITIU DEL PROJECTE DE PATI

1. JUSTIFICACIÓ
2. DESCRIPCIÓ CENTRE-ALUMNES
3. OBJECTIUS
4. COMISSIÓ DE PATI
  • MEMBRES
  • FUNCIONS
5. ORGANITZACIÓ
  • ESPAIS
  • CALENDARI, HORARIS I GUÀRDIES DE MESTRES
  • ENCARREGATS
  • DIES DE PLUJA
6. MEDIACIÓ, NORMES I PROTOCOL
7. ACTIVITATS
8. AVALUACIÓ





LA XARRANCA



Es dibuixen a terra una sèries de caselles numerades, per on hauran de saltar els jugadors i les jugadores per ordre, després de llançar dins una de les caselles una pedra o algun objecte semblant.
Per torns es llança la pedra a la casella que toca, es comença pel número 1 i es va pujant, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 fins arribar al 10. la pedra ha de caure dins la casella que toca, sense tocar les vores dels quadrats pintats.

El recorregut fins arribar al final es fa de la següent manera: s’ha de passar per totes les caselles, successivament, saltant-se la casella on hi ha la pedra, a peu coix intentant que l’altre peu no toqui a terra. En arribar al número 10 es gira i es torna fins la casella del número 1. Quan s’arriba a la casella anterior on hi ha la pedra, s’ha d’agafar ajupint-se i tornar amb aquesta a la mà.    
Si en el recorregut dels números un jugador o jugadora toca amb l’altre peu a terra, trepitja una de les línies dibuixades o en llençar la pedra no encerta bé a la casella corresponent, perd el torn. En el cas que es faci bé tot el recorregut, el jugador o la jugadora continua llançant la pedra a la següent casella fins a completar totes les caselles.

Guanya qui primer fa tot el recorregut, havent encertat la pedra a totes les caselles.


dimarts, 28 de gener del 2014

ENVÀS ON VAS?

Aquest cap de setmana al cinema donaven el joc per aprendre a reciclar.
Suposo que ja coneixeu la campanya "Envàs on vas, un joc de nens".

Instruccions: 
Col·loqueu les 40 targetes de residus de cara avall en 5 files de 8 targetes cadascuna. Feu una pila amb les targetes de preguntes. I per últim, separeu les targetes de contenidors per colors. 

El joc:
Guanyarà el primer participant que aconsegueixi els cinc contenidors, un de cada color. 

Com s'aconsegueixen els contenidors? 
1. Amb les targetes de residus, fes memòria i troba on s'amaga la parella de cada residu. 
2. Quan trobis una parella, hauràs de respondre una pregunta de les targetes de preguntes. 
3. Si n'encertes la resposta, guanyes un contenidor. 

Sigues el primer en aconseguir-los tots i guanya el joc!

He pensat que està bé per repassar el reciclatge i és ideal per quan plou i ens hem de quedar a classe. 

També el teniu a internet. 
envasonvas.cat

JOC DEL TWISTER

El Twister és un joc que pretén fer riure i passar una bona estona recargolant-se uns entre els altres. El nombre de participants variaria en funció l'extensió de la catifa o quantitat de cercles de diferents colors pintats al terra. Mínim 4 nens.

El material que es necessita: Una catifa on hi veiem dibuixats cercles de diferents colors o bé el tablero dibuixat a la pista i una ruleta.

El primer jugador ha de fer girar la ruleta, aquesta indica on ha de posar les extremitats. Per exemple peus sobre el color blau, i mans sobre el color groc. El següent jugador ha de fer girar la ruleta, observar què ha tocat i col·locar-se sobre el lloc indicat, fent que pugui entortolligar-se amb l'altre jugador. Així successivament, quan tots els jugador estiguin ja sobre la catifa, es repetirà l'operació. Fent que el primer jugador torni a girar la ruleta però no podrà moure's del punt on es trobava. Tot això s'ha d'aconseguir sense caure sinó el jugador quedarà eliminat.

Aquest joc és tant per a nens com per a no tant nens, ja que depenent de l'edat que tinguin els participants es pot anar augmentant la dificultat i afegint variants: més colors, diferenciar part dreta i part esquerre, colors i lletres, colors i números, colors i formes geomètriques, colors i dibuixos.,,
ARRENCAR CEBES

Joc de força i resistència. Tots els jugadors menys un s'asseuen a terra, cadascun entre les cames del de darrere amb el més fort al final de tot i repenjat en una paret.

Cada jugador ha d'agafar per la cintura el jugador del davant. Aleshores, el jugador que para, bo i dret, comença a estirar pels braços el primer de la fila fins a separar-lo de la resta de la colla. Quan ho aconsegueix, el jugador arrencat passa a ajudar-lo a arrencar les cebes darrere seu, i així successivament fins que les han arrencades totes.
PILOTA A LA PARET

Els jugadors fan una fila de cinc o sis. El primer de la fila tira la pilota a la paret i mentre és a l'aire fa un moviment determinat (pica de mans, dóna una volta...). Després, agafa la pilota, la passa al de darrere i es posa al final de la fila. El segon jugador repeteix el que ha fet el seu company, torna a tirar la pilota i fa un altre moviment. El tercer repeteix l'últim moviment fet pel jugador anterior i en fa un de nou quan torna a tirar la pilota i així successivament.
Si la pilota cau o no es pot fer el moviment que toca, continua el jugador següent i l'anterior és eliminat.

El joc s'acaba quan només queda un jugador.



PESCA EL TAP

Joc d'habilitat i precisió que consisteix en pescar un tap. Es pot jugar per equips i aconseguir el màxim de taps en el menor temps possible.

TRES EN RATLLA

Joc d'estratègia que consisteix en col·locar tres nens en línia recta o diagonal, només es pot moure un nen cada vegada sense saltar-se caselles. Poden jugar un total de 6 nens formant dos equips diferents.

RECICLAR AMPOLLES I PILOTES DE PAPER

Joc que consisteix en llençar una pilota feta de paper i cinta adhesiva, recollir-la amb mitja ampolla per evitar que toqui al terra. Es pot jugar per parelles o en petit grup.

LA BALDUFA

Joc tradicional que consisteix en fer ballar la baldufa dins d'un cercle amb un punt al mig pintat al terra, els jugadors poden llençar la baldufa i intentar que aquesta estigui el  més a prop possible del centre

o bé evitar que surti del cercle.

Jocs d'embuts i ampolles al sorral

Joc per estimular la imaginació al sorral, amb diferents estris, embuts, ampolles petites, taps per enroscar, coladors...

Jocs tradicionals de Catalunya

Catalunya té una rica tradició de jocs populars. Un patrimoni lúdic i cultural que s'ha anat transmetent de pares a fills, generació rere generació, per tota la geografia, formant part de la nostra identitat. Avui, els jocs tradicionals es practiquen de manera diferent i amb regles peculiars segons l'indret on es juguen. Però, a tot arreu, constitueixen una manifestació simbòlica que expressa la manera pròpia de ser i de sentir la vida dels seus protagonistes.

Enregistrat el 1999 a Amposta, Barcelona, Esterri d'Àneu i Lleida, aquest vídeo introdueix part d'aquests missatges, mostrant de forma didàctica com es juguen els jocs tradicionals següents: els patacons; els ossets; la xarranca; l'olla barrejada; la baldufa; el joc del nus; Sant Joan de les caramelles; el gat i el ratolí; l'un, dos, tres, pica paret; el bèlit i el marro.

Edu3.cat

dilluns, 27 de gener del 2014

PATACONS

CONSTRUIM PATACONS I JUGUEM AMB ELLS.

Com construim un patacó?



Seguint els passos de la imatge, queda bastant ben explicat com podem construir un patacó.


Un cop construit podem deixar-lo amb la imatge de la carta o personalitzar el patacó amb enganxines d'algun personatge preferit, dibuixant qualsevol motiu...




Hi ha diferents jocs per jugar amb els patacons, en tots ells qui guanya, es queda amb els patacons dels seus adversaris. 

La Ratlleta 

Material: patacons i guix

Es marca una ratlla a terra, i a una certa distància una línia de llançament.  Tots els jugadors es situen sobre la línia de llançament i tiren el seu patacó cap a la ratlla.  Guanya qui més s'apropa a la ratlla sense passar-se.

En aquesta pàgina trobareu moltes formes de jugar amb patacons.  JOCS AMB PATACONS


DIANA AL TERRA I A LA PARET




Com es pot veure només es tracta de fer una diana al terra, ja siga amb forma de quadrat, rectangle....qualsevol forma geomètrica ens serveix.
Es pot pintar, posar cinta de colors.
Fan filera i van tirant cadascú la seva fitxa, com pot ser un cioxinet, un tap d'ampolla, ...depenen de la fitxa afectarà a la dificultat. Cada nen va anotant els seus punts i sumant, es pot fer fins arribar a certs punts o amb límit de temps i qui més en tinga guanya.



Igual que l’anterior… ens servirà per llançaments amb la mà (handball), peu (futbol), raqueta i pilota de tennis (tennis, paddle,…). Variar distàncies, utilització de peu, mà…

joc de punteria amb cartró


Farem els petits cercles buidant plats de cartró (o plàstic). També necessitem el rotlló de cartró de dins del paper de cuina, ja que és llarg i fent-li una base ens servirà de poste on fer punteria.

Es pot adequar la distància a l'edat o puntuacions.

Bitlles amb ampolles

Les bitlles es fan a partir d’ampolles de plàstic d’aigua mineral o de refresc. Ompliu-les amb un cul d’aigua, afegiu-ne una gota de pintura, tapeu-les, i remeneu bé. L’aigua quedarà tenyida de color. Podeu fer-ne de colors variats, i algunes poden valer més punts que les altres. També es poden decorar amb diferents materials,com ara cinta de colors, gomets--etc-
Com a bola feu servir una pilota una mica pesada.

Es pot utilitzar a qualsevol cicle, donat que el que farem serà adequar els jocs a les diverses edats.
 





El Kubb, joc suec.

El joc està inspirat en els escacs víkings, que es diuen "kubb", una paraula que significa "peça de fusta". Com que la Micaela no té peces de fusta, farà el joc amb ampolles de plàstic.

Per jugar al "kubb", la Micaela ha fet servir vuit ampolles d'aigua petites, dues de grans, una pilota i quatre motxilles. Els jugadors han omplert les ampolles d'aigua, s'han dividit en dos equips, han marcat una àrea amb les motxilles i hi han col·locat les ampolles dretes.
El joc consisteix a tombar les ampolles amb la pilota, primer les petites i després la gran, que és el rei. Quan un jugador té la pilota a les mans no es pot moure, l'ha de passar a un company o intentar eliminar un jugador de l'equip contrari tocant-lo amb la pilota. Els jugadors queden fora del joc fins que es tomba una ampolla. El primer equip que aconsegueix tombar el rei, guanya.

El vídeo sencer dura uns 20 minuts, però el joc s'explica entre els minuts 5 i 8. Es veu com juguen els nens.  Al minut 16, fan una altra partida. 

Edu3.cat

Què passa als patis?

En aquest capítol del programa radiofònic "Eduqueu les criatures" en Carles Capdevila, presentador del programa, parla de l'hora del pati a l'escola com a espai formador de convivència: dels tipus de jocs en funció de les edats, dels jocs considerats de nens i de nenes, del tipus de baralles segons les edats i el sexe, dels nens i nenes líders a l'hora del pati, dels jocs de "moda", i dels diferents espais dels patis.

"Eduqueu les criatures" vol ser un lloc de pas per a experts, pares, canalla i mestres, per plantejar i intentar resoldre dubtes sobre l'educació dels fills. Per parlar junts, de bon humor, amb passió i sense complexos de com els intentem educar, com fracassem, fins i tot de com ens en sortim, amb paciència i sort.

"Eduqueu les criatures" ofereix a pares i educadors una via de debat desenfadada però activa, que fuig de lliçons i de receptes, que vol transmetre que educar és una oportunitat per viure amb intensitat, un repte engrescador que cal afrontar amb menys pors, més ganes i intentant treure el màxim partit a 5 sentits elementals: el sentit comú, el sentit moral, el sentit de la responsabilitat, el sentit del ridícul i el sentit de l'humor.

Edu3.cat

DOKUZ KİREMİT (TURQUIA)


DOKUZ KİREMİT (TURQUIA)
Es trien dos capitans i cada capità elegeix els membres del seu equip ( A iB ) . Un cop elegits els dos equips , es sorteja quin equip comença primer. L'equip que comença , per exemple l'A, forma una muntanyeta amb diverses pedres o amb el que sigui ia certa distància es fa una línia a terra , darrere de la qual es col · loca l'altre equip ( B ) , però el capità de l' equip B es posa on està l'equip A (com el matar ) .Comença el joc : Els nens de l'equip A fan una fila i han de enderrocar la muntanyeta de pedres . Tiren d'un en un fins que s'enderroqui la muntanya . Un cop enderrocada , els membres de l'equip han de córrer per formar de nou la muntanya mentre que els de l'altre equip van a per la pilota i llancen als nens que estan formant la muntanya que al seu torn , han d'intentar esquivar la pilota. Si li donen , queden eliminats i si la pilota passa la línia de l'equip A , el capità que està en aquest costat és el que ha de passar-li la pilota al seu equip . Si s'eliminen a tots els membres de l'equip que aquesta formant la muntanyeta , guanya .


http://comenius-mayca.blogspot.com.es/p/juegos-populares-espanoles_14.html 

BITLLES AMB MATERIALS RECICLATS




JOC: Bitlles amb materials reciclats

Els patis de les escoles: espais d'oportunitats educatives



ARTICLE:


Els patis de les escoles: espais d'oportunitats educatives

diumenge, 26 de gener del 2014

JOC DE ROTLLANA



En petits grups fem diferents rotllanes. Els nens i nenes de la rotllana estan mirant cap a dintre de la rotllana amb les cames obertes. Consisteix en passar-se una pilota pel terra. Si la pilota passa per sota d'algú i surt de la rotllana; aquest s'haurà de girar i mirar cap en fora de la rotllana. Podrà continuar jugant però si li torna a passar quedarà eliminat.

* Material: una o dues pilotes.

dijous, 23 de gener del 2014

TERRA, MAR I AIRE


Es marquen tres zones de joc: terra, mar i aire. (Pot ser un banc
suec: dalt del banc és la terra, a la dreta l'aire i a l'esquerra l'aigua,
per exemple). En aquest cas, esta pintat al terra del pati.
Si un nen/a diu "aire" tothom ha de col·locar-se a la zona "aire".

Qui s'equivoca queda eliminat o un torn sense jugar.




divendres, 17 de gener del 2014

REVISTA DIGITAL




Aquest article pot donar alguna resposta a la qüestió plantejada pel Gonçal a l'article del diari de Tarragona que ha penjat. Un altre motiu, a banda de les noves tecnologies, és la manca d'espais habilitats per als nostres infants a les ciutats. Això implica que juguen a casa, on es perd l'opció del joc col·lectiu i grupal...donant pas a un joc més individual i privat.



INGENI!!!

Neumàtics aprofitats per a possibles jocs als patis.

Juego de jardín hecho de material recicladoJuego infantil para el jardín con material reciclado
Juego de patio y jardín de confección artesanalHamaca de jardín hecha de neumáticos

Selecció d'un escrit del llibre: "Las actitudes en el centro escolar: reflexiones y propuestas".


Portada

dijous, 16 de gener del 2014

Diari de Tarragona 16/01/2014

Avuí a la premsa han publicat aquest dibuix de "Faro" que pot donar tema de conversa sobre com juguen els xiquets i xiquetes avuí en dia, (evidentment representa que és fora de l'escola) Gonçal.

dimarts, 14 de gener del 2014

BOE

EL PATIO ESCOLAR COMO ESPACIO DE INTEGRACIÓN SOCIAL

Patios escolares y diversidad sociocultural en Cataluña

ALGO MÁS QUE UN PATIO DE RECREO

REFLEXIÓ


Un patio educativo

ELS PATIS DE LES ESCOLES

QUÉ PODEMOS HACER PARA MEJORAR LAS RELACIONES DE RECREO

EL PATIO ESCOLAR UN ESPACIO EDUCATIVO

PROYECTO DE PATIO

LOS PATIOS DE RECREO COMO ESPACIO PARA EL APRENDIZAJE

BRITISH HEART FOUNDATION

ACTIVE PLAYGROUNDS-GAME CARDS

ACTIVE PLAYGROUNDS

FOUR SQUARE

NOM: Four Square

DESCRIPCIÓ i NORMES:
http://en.wikipedia.org/wiki/Four_square
http://www.squarefour.org/rules


FOUR SQUARE A EDUCACIÓ FÍSICA





FOUR SQUARE WORLD CHAMPIONSHIP





RULES OF FOUR SQUARE